Αξιοθέατα

Ένα ενετικό γεφύρι στη νότια πλευρά του χωριού είναι ένα από τα πιο όμορφα αξιοθέατα της Ποταμιούς. Οι Ενετοί έχτισαν το γεφύρι για να  συνδέσουν την Ποταμιού με τα χωριά Βουνί και Κοιλάνι, τα οποία εκείνη την εποχή ήταν εμπορικά και πολιτιστικά κέντρα.  Στην ίδια περιοχή υπάρχουν δυο πολύ αξιόλογα μονοπάτια, τα οποία η κοινότητα της Ποταμιούς προσπαθεί να εντάξει ως Μονοπάτια της Φύσης.

Πηγές:
Γ. Βαλέτας, Νεόφυτος Ροδινός (Το αηδόνι της Τουρκοκρατίας)
Γιώργου Καρούζη, Περιδιαβάζοντας την Κύπρο, Λεμεσός, Πόλη και Επαρχία, Λευκωσία 2001
Ετήσιο περιοδικό του Συνδέσμου Αποδήμων και Φίλων Ποταμιούς, 1999
Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ.12 \
Φυλλάδα του 18ου αιώνα

Στο δυτικό άκρο του χωριού βρίσκονται τα κατάλοιπα ενός ξωκλησιού αφιερωμένου στον Άγιο Μνάσωνα.  Είναι ένα εκκλησάκι  του 300 μ.Χ., το οποίο φέρει έντονα τα σημάδια του χρόνου. Οι προσπάθειες συντήρησης και αποκατάστασης του ξωκλησιού άρχισαν από  το Τμήμα Αρχαιοτήτων κατά το έτος 2008. Οι πόροι για τη συντήρηση και αποκατάσταση του ξωκλησιού  προέρχονται κυρίως από χορηγίες.

Σύμφωνα με τη παράδοση, η εκκλησία οικοδομήθηκε στο σημείο όπου διέμενε ο Άγιος την εποχή που δίδασκε το χριστιανισμό στην Πάφο, από το βόρειο μέχρι το νότιο άκρο της. Ανάμεσα στα κατάλοιπα της εκκλησίας  διακρίνονται διπλή τοιχοποιία στο εσωτερικό της, τρεις μισογκρεμισμένες κάμαρες και μια υπόγεια σήραγγα  με ανεξερεύνητη έως σήμερα έξοδο. Οι κάτοικοι του χωριού αναφέρουν πως η σήρραγα ήταν η έξοδος διαφυγής των καταδιωκόμενων χριστιανών.

Τέλος αξίζει να αναφερθεί πως ένας από τους υπόγειους διαδρόμους του ξωκλησιού αποτελεί και τόπο φύλαξης ιερού λειψάνου, του αριστερού βραχίονα του Αγίου.

Πηγές:
Κοινοτικό Συμβούλιο Ποταμιούς
Γιώργου Καρούζη, Περιδιαβάζοντας την Κύπρο, Λεμεσός, Πόλη και Επαρχία, Λευκωσία 2001

Ο Μητροπολίτης Λιβύης Παρθένιος είναι μια σημαντική προσωπικότητα που καταγόταν από την Ποταμιού.

Αν και ζούσε εκτός Κύπρου την περίοδο της Ενετοκρατίας – αρχές Τουρκοκρατίας- συνήθιζε να περνά μεγάλα χρονικά διαστήματα στο σπίτι του στην Ποταμιού.

Σ’ αυτό το αρχοντικό, διέμενε σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων του χωριού, ο Μητροπολίτης Παρθένιος. Το σπίτι αυτό με τις παραδοσιακές καμάρες και τα ξύλινα μπαλκόνια στέκει εδώ για να μας θυμίζει παλιές εποχές, αλλά και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του χωριού.

Πηγή:
Βιβλίο: Η Ποταμιού και τα Εκκλησιαστικά της Μνημεία, του Δρ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Χ. ΚΑΠΠΑΗ

Ένα παλιό κτίριο το οποίο οικοδομήθηκε το 1906 ήταν αρκετό για να στεγάσει το Δημοτικό Σχολείο του χωριού.

Μέσα σ’ αυτή τη μικρή αίθουσα διδασκαλίας διδάχτηκαν τα παιδιά της κοινότητας τα πρώτα τους γράμματα. Σπουδαίοι δάσκαλοι έδωσαν τα φώτα τους στους μαθητές της Ποταμιούς κάνοντας τους πρώτα απ’ όλα σωστούς και καλούς ανθρώπους. Αυτός ήταν και ο πρώτος στόχος των δασκάλων και ύστερα η αριθμητική και η γραφή. Τρανή απόδειξη για την επιτυχία των δασκάλων του χωριού είναι η πρόοδος των παλαιών μαθητών της κοινότητας, αφού πολλοί από αυτούς διέπρεψαν τόσο στις τέχνες όσο και στα γράμματα.

Δίκαια καυχάται το χωριό για τους επιστήμονές του, για τους γιατρούς και δικηγόρους του, αλλά και για τους δασκάλους και τους επιχειρηματίες του και για τους αγνούς και σπουδαίους ανθρώπους που κατάγονται από τη μικρή αυτή κοινότητα. Όλοι αυτοί πέρασαν κάποτε από το μικρό αυτό σχολείο με την τόσο μεγάλη ιστορία.

Στην αυλή του οι μικροί μαθητές έπαιζαν αγαπημένοι και μονιασμένοι μέχρι τη μέρα που σταμάτησε τη λειτουργία του. Έστω και αν δεν υπάρχουν σήμερα μαθητές, το σχολείο αυτό είναι εδώ για να θυμίζει σε όλους τις όμορφες και αμέριμνες στιγμές από την παιδική τους ηλικία.

Πηγή:
Βιβλίο: Η Ποταμιού και τα Εκκλησιαστικά της Μνημεία, του Δρ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Χ. ΚΑΠΠΑΗ

Λεύκωμα Εκδηλώσεων

Βίντεο

Εικονική Περιήγηση

Φωτογραφικό Άλμπουμ

© Copyright 2024 - Ποταμιού / Designed & Developed by NETinfo Plc